CONTACT STUDIO KAMERBEEK 06-41464781 annebellkamerbeek@gmail.com

– Door Martin Ersted –

Lichtlijnenspel & soundtrack geven betekenis aan het Scheepvaartmuseum tijdens het jaarlijkse Amsterdam Light Festival.

“The ice is melting at the pøules!”, waarschuwde de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Villy Søvndal, in 2009 tijdens de klimaatconferentie van Kopenhagen. Zijn grappige Deense uitspraak van het woord poles kreeg na afloop meer aandacht dan de inhoud van zijn boodschap, waarmee de urgentie van het probleem naar de achtergrond werd verschoven. Lees meer…

Inmiddels kunnen we de ontregelende effecten van de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel en de toename van CO2 in de atmosfeer niet alleen steeds vaker zelf ervaren – zoals hittegolven, overstromingen en bosbranden – ook wordt klimaatverandering met data, verzameld en geïnterpreteerd door wetenschappers over de hele wereld, duidelijk aangetoond. Het werk van deze wetenschappers, en met name de nieuwe soorten grafieken die zijn ontworpen om hun bevindingen weer te geven, inspireerden Martin Ersted voor zijn installatie The Ice is Melting at the Pøules. Met twee zelf ontworpen laserlichtmachines maakt hij een serie bewegende verticale lijnen, gebaseerd op de mooie ‘opwarmstrepen’ van de Britse wetenschapper Ed Hawkins. Deze lijnen geven de stijging van de gemiddelde, wereldwijde temperatuur gedurende de afgelopen 169 jaar weer: blauw is een relatief koel jaar, rood een warme. De strepen worden afgewisseld met een serie verweven cirkels, die de stijging van de mondiale temperatuur én CO2-concentratie laten zien. De veranderende hoogte van de strepen en de cirkels is, natuurlijk, ook verre van willekeurig: die correspondeert met data over de zeespiegelstijging.

Ersteds combinatie van harde, wetenschappelijke feiten en puur, intens laserlicht levert een voorstelling op die confronterend en poëtisch tegelijk is. Dat de installatie van Ersted te zien is op de façade van het Scheepvaartmuseum is overigens geen toeval. Van 4 oktober 2019 t/m 10 mei 2020 staat de wereldwijde impact van smeltend ijs en stijgende zeespiegel centraal in de tentoonstellingen Strijd om het IJs en Rijzend Water van Kadir van Lohuizen.

De laserlichtmachines van Martin Ersted, Moonmachine I en Moonmachine II, zijn geplaatst in een mobiel kantoortje (‘Tiny Office’) aan de overzijde van het Scheepvaartmuseum, op de Kortjewantsbrug. Bij dit kantoortje kan je luisteren naar de soundtrack die Ersted samen met Robotic Folk (Litouwen) bij het kunstwerk heeft gecomponeerd. Het eerste deel bevat beroemde quotes over klimaatverandering, gezongen door Karina Nuus Pedersen (Denemarken); het tweede deel is gebaseerd op de morsecode SOS.
https://amsterdamlightfestival.com/nl/kunstwerken/the-ice-is-melting-at-the-poules

Rubriek: Kunst & Klimaat

Studio Kamerbeek ontwikkelt KEK programma’s voor scholen. In 2019 is Bureau KEK opgericht, Bureau KEK staat voor Kunst en Klimaat. Bureau KEK is door Oscar Haffmans opgericht en ik ben gevraagd om CCO te worden.
D.m.v. Kunst wordt aandacht gevraagd voor het milieu anno 2020 en het daardoor snel veranderende klimaat. De oorzaken en gevolgen van de “Climate Change” worden in educatieve kunstlesprogramma’s voor jongeren op scholen ingezet om een bewustwordingstraject in gang te zetten en duurzame alternatieven in te zetten.

Zie ook:
Project Bureau KEK
Website Bureau KEK