CONTACT STUDIO KAMERBEEK 06-41464781 info@akamerbeek.nl

Maria Abramovitch- MOMA NY met Ulay

Sommige kunstenaars gaan ver in hun zoektocht naar het choquerende in de kunst. In deze reeks brengt The Art Couch een kort overzicht van kunstenaars die de wenkbrauwen van menig kunstliefhebber zullen doen fronsen.

Marina Abramovic en haar toenmalige partner Ulay waren niet vies van een performance act. Ze besloten een punt te zetten achter hun artistieke en persoonlijke relatie door elkaar tegemoet te lopen op de Chinese muur. Na jaren onderhandelen met de Chinese overheid kregen ze eindelijk groen licht voor hun project ‘The Lovers: The Great Wall Walk’.  Hun ontmoeting werd tevens hun afscheid. Abramovic bleef echter op de ingeslagen weg van de performance verder gaan. In 2010 staarde de Servische kunstenares in het MoMa tijdens The Artist is Present niet minder dan 736 uur naar bezoekers die tegenover haar aan tafel plaatsnamen. Toen haar voormalige partner Ulay op de stoel kwam zitten, leverde dit onvergetelijke emotionele momenten op.

In haar kunst bevraagt Marina Abramović de grens tussen publiek en kunstenaar, om zo een verhoogd bewustzijn en persoonlijke verandering bij het publiek na te streven. In haar bekende werk ‘The Artist Is Present’ zat ze in 2010 acht uur per dag op een stoel om haar publiek aan te kijken. Met emotionele ontmoetingen tot gevolg. Haar meest baanbrekende werk moet misschien nog komen: momenteel werkt ze aan een kunstinstituut dat compleet gewijd is aan eenvoudige taken waar concentratie voor nodig is. “Er gebeurt niets als je altijd alles hetzelfde doet”, zegt ze. “Ik doe dingen waar ik bang voor ben, dingen die ik niet ken en ga naar gebieden waar niemand heengaat.”

Doe je wel eens dingen waar je echt bang voor bent? Welke grenzen zoek je op?