CONTACT STUDIO KAMERBEEK 06-41464781 annebellkamerbeek@gmail.com

Eugène Delacroix 1798 – 1863 (links)

De barmhartige Samaritaan (1849)

olieverf op doek -37 × 30 cm

De man uit Samaria helpt de gestrande reiziger op zijn paard. Andere passanten, in naam vromer, hadden de beroofde man langs de kant van de weg laten liggen. Delacroix schilderde zijn figuren hier als ware hij Rubens: gespierd en kleurrijk. Maar zijn eigen, grove penseelstreek is goed te herkennen.

VINCENT VAN GOGH (1853 – 1890) De barmhartige Samaritaan (naar Delacroix),1890, Olieverf op doek- 73 x 59,5 cm

De eerste illustratie over de parabel van “De barmhartige Samaritaan” is dit meesterwerk van Vincent Van Gogh (1853 – 1890) – minder bekend dan zijn zelfportretten, maar toch wel uniek door zijn wondermooie koloriek. Van Gogh geeft een realistische beschrijving van het thema: de streek tussen Jeruzalem en Jericho zou er zo hebben uitgezien: bergachtig, niet makkelijk begaanbaar, ideaal voor struikrovers … en verschroeid door de hete zon. Het slachtoffer werd uitgeschud en wordt nu met moeite op het rijdier getild. De lege koffer op de grond getuigt nog van de overval. Op het smalle pad evenwijdig met de linkerrand zie je nog hoe de leviet en in de verte ook de priester zich uit de voeten maken. Extra hulp was nochtans meer dan welkom!

Zou jij een onbekende helpen die je hulp nodig heeft uit barmhartigheid en waarom wel/niet? Voor meer sociaal maatschappelijke thema’s en projecten kunt u bij studio kamerbeek terecht en ik ga graag vrijblijvend in gesprek om nieuwe ideeën vorm te geven. U kunt ons vinden op www.studiokamerbeek.nl